pondelok 23. januára 2012

Jelení guláš s karlovarskou knedľou


V mrazničke som mala pol kila jelenieho stehna. Čo s ním? Dlho som nemusela rozmýšľať...urobím guláš!

Recept je úplne jednoduchý a výsledok viac než vynikajúci :)

Na 3 porcie potrebujeme:

500 g jelenieho stehna
2 veľké cibule
bobkový list
4-5 borievok
2-3 PL paradajkového pretlaku
0,5 l hovädzieho vývaru
0,5 l suchého červeného vína
1 PL oleja
soľ
údenú paprika (ja som ju kúpila v Marks & Spencer)
brusnicový džem alebo kompót na servírovanie

Na knedľu potrebujeme:

5-6 ks bieleho pečiva (ja som použila kaiserky)
20 g masla
30 g šalotky
30 g petržlenu
40 g hrubej múky
2 vajíčka


Začneme s mäsom. To poriadne umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy. Poprášime trochou múky a rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Mäso sa zatiahne a bude šťavňatejšie. Po troch - štyroch minútach mäso z hrnca vyberieme a odložíme bokom. Udržiavame ho v teple. 

Do toho istého hrnca dáme na kocky nakrájanú cibuľu, bobkový list, borievky a celú zmes osolíme. Cibuľu restujeme cca 7 - 10 minút, pridáme asi lyžičku údenej papriky, paradajkový pretlak a pridáme mäso. Zalejeme teplým vývarom a červeným vínom. Varíme na mierno ohni až pokým mäso nie je úplne mäkké a rozpadá sa. Mne to trvalo približne 2 hodiny. 

Aby omáčka bola krásne jemná, vyberte mäso bokom a šťavu rozmixujte a prepasírujte. Mne sa zdala omáčka príliš riedka, preto som ju ešte asi pol hodiny vyvárala. Voda sa pomaly odparí a omáčka sa zahustí.

Popri tom ako redukujeme omáčku sa pustíme do knedle. Pečivo nakrájame na kocky a na suchej panvici chvíľu opekáme. Pečivo nesmie príliš zhnednúť. Keď je tak akurát dáme ho do veľkej misy a vrhneme sa na cibuľu. Šalotku nakrájame na jemno a asi 5 - 7 minút podusíme na masle. Pridáme na jemno nakrájaný petržlen a restujeme asi 1-2 minúty. Petržlen by nemal stratiť farbu, iba by mal rozvinúť svoju arómu.


Zmes pridáme k pečivu spolu s múkou a vajciami. Dochutíme soľou. 


Dobre premiešame a tvarujeme knedle. Tie obalíme v múke  a mokrými rukami uhladíme ich povrch. Ak nechceme aby sa knedle po okrajoch rozvarili dajte si záležať na ich uhladení. Vložíme do vriacej vody a varíme cca 12 -15 minút. Knedle plávajú na povrchu a je potrebné ich raz otočiť. Uvarené knedle vyberieme a necháme vychladnúť. Krájame ako tortu, čiže nôž po každom reze umyjeme vodou.

Servírujeme s lyžicou brusnicového džemu alebo kompótu.


Toto bol môj prvý guláš ale musím sa pochváliť, ešte sa mi nikdy nič tak na prvý krát nepodarilo. Chutil vynikajúco!

Dobrú chuť!

nedeľa 22. januára 2012

Kulajda

Ak máte radi kyslé polievky, tak táto je úplná bomba! 



Prvý krát som ju ochutnala v Café Imperial v Prahe a nikdy v živote som lepšiu polievku nejedla. Jej originálny recept sa nachádza v kuchárke od Zdenka Polreicha Prostřeno bez sevítku a tento víkend som si konečne našla čas ju uvariť!

Na 4 porcie potrebujeme:

100 g sušených húb namočených vo vode
1 l hovädzieho vývaru
50 g masla
100 g hladkej múky
150 g zemiakov
4 vajíčka
50 g kôpru
2 lyžice octu
300 ml mlieka
100 ml kyslej smotany
soľ, korenie

V hrnci rozohrejeme maslo, zaprášime múkou a urobíme zápražku. Zaleje vývarom, osolíme, okoreníme a necháme zovrieť. Pridáme zemiaky, huby a varíme pokiaľ nie sú zemiaky uvarené. Oheň stlmíme na minimum, pridáme mlieko, smotanu, ocot, osolíme a okoreníme podľa chuti.

K polievke sa servíruje stratené vajce. To sa mne síce nepodarilo tak aby by som si prestavovala, ale možno budete šikovnejší ako ja. V rajnici privedieme vodu do varu. Vajce vyklepneme do naberačky a pridáme trochu octu. Vylejeme do vriacej vody a vodu pomaly roztočíme tak aby sa bielko rovnomerne obalilo okolo žĺtka. Vajce sa má variť 2-3 minúty, žĺtko musí zostať tekuté. Možno je lepšie raz vidieť ako 3 - krát čítať. Tu je link na celkom dobré video:



Na fotografii v knihe je polievka úplne biela, mne sa trochu zafarbila od húb. Asi to bolo tým, že som nešla úplne podľa receptu a huby som dopredu nenamočila ale chuti polievky to vôbec neuškodilo. Na záver ešte poriadne posypať kôprom a môže sa servírovať!



Dobrú chuť!