piatok 29. júna 2012

Gazpacho


Teploty stúpajú, zelenina je čo raz krajšia tak prečo si nedopriať niečo zdravé a studené:) Pôvodne som chcela robiť piknik a plánovala som čo také dobré sa dá transportovať a pohodlne zjesť aj v prírode. Napadlo ma gazpacho. Piknik sa nakoniec nekonal ale gazpacho áno:)

Na také tri porcie som použila:

5-6 paradajok
polovicu papriky
3 nakladačky
1 menšiu cibuľu
1 strúčik cesnaku
bosniak 
bazalku, čili
soľ, korenie
olivový olej
biely vínny ocot


Postup je úplne jednoduchý. Všetku zeleninu pokrájame na menšie kusy, paradajky navyše zbavíme šupky. Ja som ich dala na chvíľu do vriacej vody, za minútu som ich vybrala a šupka išla pekne dole. Zbavila som sa kôrky z bosniaku, nakrájala som ho na plátky a zaliala vodou tak akurát aby ju bosniak nasiakol. Potom všetky suroviny putovali do džbánu, doliala som cca 1,5 dcl vody a išlo sa mixovať. Ponorný mixér urobil všetku robotu.


Teraz prichádza najdôležitejšia časť. Gazpacho je potrebné dochutiť. Pridala som asi 2 lyžice bieleho vínneho octa, 2 lyžice olivového oleja, soľ, korenie...všetko som ochutnala. Nasledovalo ešte jedno kolo dochucovania, viac octu, oleja, soli a aj korenia. Keď som bola spokojná s chuťou aj konzistenciou, gazpacho putovalo do chladničky, nezdalo sa mi totiž dostatočne studené.

Ako sa chladilo, pripravila som grilované bagety s olivovým olejom a cesnakom a mohlo sa podávať. Servírovala som v pohároch, na vrch prišla ešte bazalka, čili a trocha olivového oleja.


Tým, že je v polievke aj chlieb nemá takú výraznú červenú farbu. Ak nie ste veľký fanúšik chleba môžete ho kľudne vynechať.

Dobrú chuť!

streda 27. júna 2012

Broskyňovo marhuľový sorbet s proseccom


Vždy keď nakupujem v Rakúsku ide so mnou aj fľaša prosecca. Okrem toho leto je za rohom a ovocia je neúrekom. Mne padol pohľad na ploché broskyne sugar baby. Napriek tomu, že som voči španielskemu ovociu a zelenine zaujatá, tým, že som ich objavila v Hainburgu ani trochu som neváhala. Tak šťavnaté a sladké broskyne som z obchodu snáď nikdy nejedla:)


Poslednou surovinou, ktorú som použila boli marhule. Tie som mala tiež z Rakúska, cestou z cyklovýletu sme sa zastavili pri krajnici a kúpili kilo maďarských marhúľ.  

Na sorbet potrebujeme:

4 broskyne
4 marhule
asi 2 dcl prosecca



Broskyne a marhule som umyla a nakrájala na väčšie kúsky, aj so šupkou. Ponorným mixérom som potom z ovocia urobila pyré. Mixovala som poriadne, chcela som mať totiž sorbet úplne jemný. Nakoniec som pridala prosecco a všetko zmiešala. Zmes išla do zmrzlinovača a do pol hodiny bol sorbet hotový. Ak nemáte zmrzlinovač, dajte zmes do nerezovej misky a do mrazničky. Potom každú polhodinu sorbet premiešajte aby ste rozbili kryštáliky ľadu.

A čo so zvyšným proseccom? Pred podávaním ním môžete poliať sorbet alebo ho jednoducho vypite;)


Dobrú chuť!

pondelok 18. júna 2012

Jahodový džem


Džemovanie sa začalo :) Ako prvé mi podľahli jahody. Jeden pokus o džem mám už túto sezónu za sebou a zistila som, že bez cukru to nejde. Takže som teraz nevymýšľala, nebola som kreatívna a uvarila som obyčajný jahodový džem. Základnú surovinu som chcela vlastnoručne nazbierať...avšak v sobotu v Rajke už bolo takmer všetko vyzbierané:) Nevadí, k natrhaným som nakoniec ďalšie jahody prikúpila.



Džem som varila zo
1,5 kg jahôd
750 g cukru a
2 ČL kyseliny citrónovej.

Postup som zvolila úplne jednoduchý.

Jahody v mise som pocukrovala, nechala asi hodinku odstáť a rukami pomačkala. Mám rada kúsky jahôd takže mixér som ani nevyťahovala.


Všade sa odporúča, variť džem v hlbokej panvici. Kvôli odparovaniu vlhkosti. Ja takú veľkú a hlbokú nemám takže išlo to aj v normálnom hrnci. Džem som však varila na tri krát. Zmes som nechala zovrieť, sem tam som pozbierala penu a asi po 15 minútach bolo po všetkom. Pár minút pred tým, než som džem dovarila pridala som ešte kyselinu citrónovú, tú môže nahradiť napr. citrónovou šťavou. Džemu to pomáha získať správnu hustotu a zabraňuje strate farby. Fígeľ ako zistiť, že džem je akurát alebo, že je hustý podľa vašej predstavy, je kvapnúť ho na vychladený tanier. Džem rýchlo vychladne a keď prejdete prstom stredom zmesi a tá sa rýchlo nespojí, ale zostane rozdelená, džem je dostatočne hustý. Ak sa tekutina rýchlo vráti sama, džem ešte povarte.

Uvarený džem som plnila do sterilizovaných pohárov. To znamená, že som ich nechala zovrieť vo vriacej vode asi 10 minút. Potom som ich kliešťami vybrala a nechala odkvapkať na útierke. To isté som urobila aj s vrchnákmi. Džem som naplnila asi centimeter pod okraj, uzavrela viečkom, otočila dole hlavou a zabalila do deky nech pomaly vychladne.

Džem už prešiel aj ochutnávkou. A je super:) Tak akurát sladký, s krásnymi kúskami jahôd a príjemne tekutý. 




nedeľa 10. júna 2012

15 minútová ryba



Sobota ráno. Miletička. Prečo neskúsiť nájsť ten obchod s čerstvými rybami. Trochu neistoty ale nakoniec sme ho objavili a s nadšením vstúpili. Z čerstvej ponuky ma najviac zaujali filety prstuhu. Dávno som ho totiž nejedla. Tri kúsky, necelé pol kilo išlo s nami. Okrem toho som v obchodíku objavila aj sépiové farbivo, ktoré som márne hľadala.

K pstruhovi som podávala uhorkový šalát a nové zemiaky.

Na rybu som použila:
3 filety prstuha
2 citróny
30 g masla
čerstvý kôpor
soľ
alobal/papier na pečenie

Na šalát:
5-6 tzv. nakladačiek/pol šalátovej uhorky
čerstvý kôpor
olivový olej
pár kvapiek citrónovej šťavy
soľ

Z trhu som mala nové zemiaky, také tie malé. Stačilo ich dobre umyť pod tečúcou vodou, dať do hrnca s vodou a klasicky uvariť do mäkka. Medzi tým ako sa varili zemiaky prišiel rad na prstuha. Pinzetou som povyberala kosti a pustila sa do prípravy. Na alobal som uložila 5 koliesok citróna, položila rybu, ktorú som osolila, pridala plátky masla a kôpor.



Rybu som zabalila a dala do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10-15 minút. Medzitým si pripravíme uhorkový šalát z nakladačiek. Tie som tiež objavila na trhu, sú omnoho chrumkavejšie a na tento šalát mi pripadali ideálne. Uhorky treba poriadne umyť, sú totiž totiž trochu drsné a chlpaté. Škrabkou na zemiaky som uhorky naškrabala na plátky až pokým som neprišla na stred. Ten sme nevyhodili ale jednoducho zjedli. Uhorky som pokvapkala olivovým olejom, citrónovou šťavou, a všetko to dochutila na jemno nasekaným kôprom a soľou. 

Ryba bola po 15 minútach krásne upečená, maslo a citróny vytvorili jemnú omáčku. Zemiaky som rozpučila, pridala trochu masla a všetko som naservírovala.

Tretí filet sme na obed nezvládli a tak zostal na večeru. Rybu som trochu upgradla a zohriala/opiekla na grilovacej panvici, natrhala na kúsky a podávala na opečenom toaste s grilovanými paradajkami a rukolovým šalátom.


Dobrú chuť!

Francúzsky toast s čerešňovou omáčkou s levanduľou a mandľovými lupienkami


Sladké víkendové raňajky milujem. Francúzske toasty sú klasika ale čerešne s levanduľou som skúšala prvý krát. A dopadlo to viac než dobre.

V podstate ide o vianočku (alebo iné biele pečivo) obalenú vo vajíčku a usmaženú na masle.

Na omáčku som potrebovala:

250 g čerešní
100 ml vody
štipku kvetu z levandule 
1 lyžičku cukru
20 g mandľových lupienkov

Čerešne som ručne rozpólila, vybrala som kôstky a všetky proteiny. Potom som čerešne ešte prepláchla vodou a dala na panvicu. Podliala vodou a pridala trochu trstinového cukru. Čerešne boli totiž trochu kyslé, ale ak máte krásne sladké čerešne vôbec ich nemusíte cukriť. Omáčku som nechala zovrieť, voda sa odparí a zahustí. Levanduľové kvety som rozdrvila v mažiari, presypala cez sitko a pridala do omáčky.

Na druhej panvici som na sucho piekla madle. Trvá to asi 2 -3 minúty a hneď som podávala.



Dobrú chuť!