nedeľa 23. septembra 2012

Teľacie líčka na víne so zemiakovo-paštrnákovým pyré a pečenou zeleninou


Tak toto je jedlo, ktoré mi zmenilo život. Vážne. Ochutnala som ho na svoje 25. narodeniny v pražskom Café Imperiál a bola to láska na prvé ochutnanie. Do vtedy som nikdy nič tak lahodné nejedla. Ubehlo pár rokov a konečne som mala česť skúsiť si ho doma:)

Na líčka na víne potrebujeme:
700 g teľacích líčok
2 menšie cibule
2-3 stredné mrkvy
2 paštrnáky
2 stonky rapíkatého zeleru
1 strúčik cesnaku
paradajkový pretlak
0,5 l červeného vína
100 ml hovädzieho vývaru
soľ, korenie
rastlinný olej

Na zemiakovo-paštrnákové pyré som použila:
300 g očistených zemiakov
150 g paštrnáku
20 g masla
1 PL creme fraiche
2 PL sójového mlieka
soľ

Na restovanú zeleninu:
asi 10 koliesok mrkvy a paštrnáku
1 PL olivového oleja

Na ozdobu:
čerstvý tymián

Pri recepte som vychádzala z knihy Zdenka Polreicha. Napriek tomu, že na fotke vyzerali líčka presne tak ako u neho v reštaurácii  hoci tam sa podávajú teľacie, recept k fotke bol na bravčové líčka na cesnaku. Z fotky sa tiež ľahko spozná, že omáčka je z demi-glacu takže tá naša bude trochu svetlešia:)

Na začiatok si na drobno nakrájane cibuľu, na kolieska mrkvu, paštrnák a zeler. Líčka nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a okoreníme.

Aby sa mäso pripravilo čo najrýchlejšie použila som kuchtu. Zatiaľ si len v hrnci rozpálime olej a postupne zprudka opečieme líčka z oboch strán a odložíme. Mne sa mäso dosť prichytávalo na spodku ale nedala som sa a líčka som hrubou silou otočila:)

Do výpeku dáme všetku zeleninu a chvíľu restujeme, zelenina by mala chytiť farbu resp. jemne zhnednúť. Potom pridáme na kolieska nakrájaný cesnak, opäť chvíľu zarestujeme a zalejeme paradajkovým pretlakom, premiešame a podlejeme červeným vínom. Necháme prevrieť a vložíme líčka. Na záver zalejeme vývarom a kuchtu uzavrieme. 

Kuchtu dáme na najsilnejší plameň a keď začne pískať, hneď plameň stlmíme na minimum a necháme pomaličky variť. 

Medzi tým ako sa varia líčka pustíme sa do pyré. Zemiaky a paštrnák očistíme a nakrájamé na približne rovnaké kúsky. Dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, precedíme ich a dáme do mixéra. Ak máte doma klasický vysoký mixér tak ho vytiahnite. Mám s ním omnoho lepšie skúsenosti ako s ponorným. Pridajte maslo, creme fraiche a mlieko. Všetko dobre premixujte na hladkú kašu. Ochutnajte a prípadne dosoľte.

Zároveň rozpáľte rúru. Na malý plech dajte na šikmé kolieska pokrájanú mrkvu a paštrnák, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť pokiaľ zelenina mierne nezhnedne.Trvá to tak 10 - 15 minút.

Chce to dosť veľa time managementu, ja som nakoniec kašu mierne zohrievala:))

Po hodine a pol som kuchtu vypla, vypustila paru a otvorila. Líčka boli nádherne mäkké a úplne sa rozpadali. Nabudúce možno postačí aj hodinka. Líčka opatrne vyberieme a dáme bokom ale na teplé miesto (napr do rúry, ktorá je ešte teplá z pečenej zeleniny). Šťavu z mäsa dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Vrátime do umytého hrnca a prevaríme na požadovanú hustotu. Ja som ešte dolievala trochu červeného vína. Omáčku nakoniec ochutnáme a prípadne dosolíme alebo dokoreníme.

Na záver si pripravíme veľký tanier. Do stredu taniera opatrne naberieme zemiakovú kašu, na ktorú položíme líčka, dozdobíme pečenou zeleninou a po okrajoch opatrne nalejeme vyredukovanú omáčku. 


Ihneď podávame!

Je to trochu náročnejší recept, ale na druhej strane sa dá ľahko pripraviť aj pre väčší počet ľudí. Uvedené množstvo surovín vystačilo na 3 porcie.

Dobrú chuť!





štvrtok 20. septembra 2012

Domáce müsli tyčinky




Musím Vám niečo prezradiť. Našla som skvelý recept na müsli tyčinky.  Dlho riešim otázku ako prežiť pracovný deň s kvalitnou a zdravou desiatou. Absencia akejkoľvek kuchynky a skorých ranných hodín príchodu do práce mi neumožňuje nič zložité a dopekané pečivo sa pred siedmou hodinou ešte len rozmrazuje:))

Za recept vďačím stránke smittenkitchen. Ich recept mi padol do oka hlavne preto, že sľuboval, že je to jednoducho najlepšia granola akú vyskúšali. 

Na recepte je fajn, že si môžete namixovať ovocie a oriešky podľa vlastnej chuti, obsahu špajze alebo proste experimentovať.

Na 1 menší plech som použila:

1 a 2/3 šálky ovsených vločiek
1/2 šálky trstinového cukru
1/3 šálky na jemno rozmixovaných ovsených vločiek
1/2 ČL soli
1/4 ČL mletej škorice
1 šálka sušených bio marhúl
1 šálka bio hrozienok
1 šálka pistácii
1/3 šálky arašidového masla
6 PL zmäknutého masla
1/4 šálky medu
2 PL kukuričného sirupu
1 PL vody

Postup je úplne jednoduchý. V jednej miske zmiešame sypké ingrediencie, v druhej maslo, med, sirup, vodu a arašidové maslo. Lepkavú zmes prelejeme do sypkej a poriadne premiešame aby sa zmes spojila.

Na plech dáme papier na pečenie a zmes na plechu poriadne utlapkáme.


Dáme do vyhriatej trúby na 180 stupňov a pečieme cca 35 - 40 minút. Ja som počas pečenie občas vareškou müsli pritlačila lebo malo tendenciu sa trochu zdvíhať.

Müsli som nechala vychladnúť a pokrájala som ho na menšie obdĺžničky. Skladujem ich v sklenenej uzatvárateľnej nádobe už viac ako týždeň a stále sú nádherne ohybné a zároveň chrumkavé:)


Vyskúšajte! :)





nedeľa 16. septembra 2012

Dobré veci na Dobrom trhu

Na Dobrý trh chodím pravidelne. 

Tento krát som si na môj víkendový rytmus privstala a už o desiatej ráno som sa prechádzala po Panenskej. Milujem lazy rána, kedy si len pretriem oči a idem von, najlepšie na  dobré raňajky;)

Menšia prechádzka trhom a oči mi padli na stánok s úžasnou ponukou koláčikov...od macarons, brownies až po malinovú bábovku. Juchú...to musíme ochutnať. Menšia rada a pár minút čakania sa oplatili. Ochutnali sme skvelé macarons a  mandľové koláčiky s hruškami alebo slivkami od REPUBLIKY (https://www.facebook.com/makaronky)




brownies v šuplíku;)

biela čokoláda a maliny

mandľový košíček s hruškami

macaronka s malinovým krémom

Okrem sladkého začiatku som sa zastavila aj pri francúzskom obchodíku La vie en rose (http://lavieenrose.sk/).  Krásne flaštičky rozličných džemov a francúzské paštéty ... jedna musela ísť so mnou...;)



A čo dobré ste objavili na Dobrom trhu vy?  

nedeľa 9. septembra 2012

Domáci kečup a skvelá paradajková omáčka



Leto ubehlo ani neviem ako ale paradajkovú sezónu som nemohla prehliadnuť. Kedže paradajky v zime vôbec nekupujem vlastný kečup a paradajková omáčka na čokoľvek bola jasná voľba;)

Klasicky som browsovala recepty... Ale tie slovenské kečupy boli samé jablká..len jedno dve korenie. To mi nestačilo tak som prešla na "home made ketchup". Hneď druhý link a bolo to. Zaujímavý recept od Jamieho Olivera plus ma zaujalo, že použil aj žlté a zelené paradajky. Zelené som nezohnala...ale žlté predáva jedna pani na Miletičke.

Na vynikajúci domáci kečup potrebujeme:

2 kg paradajok
1 strednú červenú cibuľu
1/2 bulvy feniklu
2 strúčiky cesnaku
3 cm zázvoru
1 stonku rapíkatého zeleru
2 lyžičky semienok koriandra
2 klinčeky
5 lístkov bazalky + stonky
200 ml červeného vínneho octa
70 g trstinového cukru
soľ a čierne korenie
1 lyžica olivového oleja
350 ml studenej vody

V hlbokej pancivi rozohrejeme olivový olej, všetku zeleninu okrem paradajok nakrájame na jemno a dáme do panvice;) pridané klinčeky, koriander, stonky bazalky a soľ a čierne korenie. Na minimálnym ohni necháme zosklovatieť asi 10 minút. Cibuľa nesmie zhnednúť. Potom pridáme na hrubo nakrájané paradajky, zalejeme vodou a varíme pokiaľ sa tekutina nezredukuje na polovicu. Alebo inak povedané, paradajky nezmäknú a voda sa s časti nevyparí. 

Potom prelejeme paradajky do mixéra, rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a vrátime do panvice. Pri pasírovaní lyžicou z času na čas prejdeme dno sitka...zachytáva sa tam totiž dreň. Kečup potom dochutíme červeným vínnym octom a cukrom.  Mne osobne vínny ocot veľmi nevoňal...ale keď bol kečup hotový mal správne kyslo-sladkú chuť. Varíme na miernom ohni pokiaľ kečup nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ja som začala na minimálnom plameni..pozerala som film:), potom som pridala plyn a stále miešala. Keď sa voda vyparila, ochutnala som, trochu som dosolila a kečup išiel do sterilizovaných pohárov. Tie som potom povarila asi 10 minút vo vode.

Z 2 kíl paradajok som uvarila len tieto dve fľaštičky plus jeden mini pohárik. Nie je to veľa, ale pri cene 80 centov za kečup v obchode nechcem vedieť z čoho je:)



Zostalo mi ešte kilo paradajok a k tomu recept od Hanky Michopulo na omáčku z pečených paradajok.



Potrebujeme:

1 kg skôr menších paradajok
olivový olej
1 PL trstinového cukru
4 strúčiky cesnaku
1 PL tymiánu

Paradajky prekrojíme a dáme na plech vymastený olivovým olejom. Paradajky ukladáme prezeranou stranou smerom hore. Pokvapkáme olivovým olejom, posyme troškou trstinového cukru, posypeme na plátky nakkrájaným cesnakom a dáme piecť. Na 110 stupňoch pečieme asi 2 -3 hodiny. 

Potom dáme paradajky do sterilizovaných pohárov a necháme ešte 10 minút povrieť vo vode.



Dúfam, že ste si leto užili tak ako ja.. toto bolo moje prvé foodblogerské a bolo skvelé!;)