Leto ubehlo ani neviem ako ale paradajkovú sezónu som nemohla prehliadnuť. Kedže paradajky v zime vôbec nekupujem vlastný kečup a paradajková omáčka na čokoľvek bola jasná voľba;)
Klasicky som browsovala recepty... Ale tie slovenské kečupy boli samé jablká..len jedno dve korenie. To mi nestačilo tak som prešla na "home made ketchup". Hneď druhý link a bolo to. Zaujímavý recept od Jamieho Olivera plus ma zaujalo, že použil aj žlté a zelené paradajky. Zelené som nezohnala...ale žlté predáva jedna pani na Miletičke.
Na vynikajúci domáci kečup potrebujeme:
2 kg paradajok
1 strednú červenú cibuľu
1/2 bulvy feniklu
2 strúčiky cesnaku
3 cm zázvoru
1 stonku rapíkatého zeleru
2 lyžičky semienok koriandra
2 klinčeky
5 lístkov bazalky + stonky
200 ml červeného vínneho octa
70 g trstinového cukru
soľ a čierne korenie
1 lyžica olivového oleja
350 ml studenej vody
V hlbokej pancivi rozohrejeme olivový olej, všetku zeleninu okrem paradajok nakrájame na jemno a dáme do panvice;) pridané klinčeky, koriander, stonky bazalky a soľ a čierne korenie. Na minimálnym ohni necháme zosklovatieť asi 10 minút. Cibuľa nesmie zhnednúť. Potom pridáme na hrubo nakrájané paradajky, zalejeme vodou a varíme pokiaľ sa tekutina nezredukuje na polovicu. Alebo inak povedané, paradajky nezmäknú a voda sa s časti nevyparí.
Potom prelejeme paradajky do mixéra, rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a vrátime do panvice. Pri pasírovaní lyžicou z času na čas prejdeme dno sitka...zachytáva sa tam totiž dreň. Kečup potom dochutíme červeným vínnym octom a cukrom. Mne osobne vínny ocot veľmi nevoňal...ale keď bol kečup hotový mal správne kyslo-sladkú chuť. Varíme na miernom ohni pokiaľ kečup nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ja som začala na minimálnom plameni..pozerala som film:), potom som pridala plyn a stále miešala. Keď sa voda vyparila, ochutnala som, trochu som dosolila a kečup išiel do sterilizovaných pohárov. Tie som potom povarila asi 10 minút vo vode.
Z 2 kíl paradajok som uvarila len tieto dve fľaštičky plus jeden mini pohárik. Nie je to veľa, ale pri cene 80 centov za kečup v obchode nechcem vedieť z čoho je:)
Zostalo mi ešte kilo paradajok a k tomu recept od Hanky Michopulo na omáčku z pečených paradajok.
Potrebujeme:
1 kg skôr menších paradajok
olivový olej
1 PL trstinového cukru
4 strúčiky cesnaku
1 PL tymiánu
Paradajky prekrojíme a dáme na plech vymastený olivovým olejom. Paradajky ukladáme prezeranou stranou smerom hore. Pokvapkáme olivovým olejom, posyme troškou trstinového cukru, posypeme na plátky nakkrájaným cesnakom a dáme piecť. Na 110 stupňoch pečieme asi 2 -3 hodiny.
Potom dáme paradajky do sterilizovaných pohárov a necháme ešte 10 minút povrieť vo vode.
Dúfam, že ste si leto užili tak ako ja.. toto bolo moje prvé foodblogerské a bolo skvelé!;)
a čo ti vadí na jablkách v kečupe? my máme starý rodinný recept a som s ním nadmieru spokojný
OdpovedaťOdstrániťProti jabĺčkam nemám nič...dokonca som ich mala pripravené;) ale kombinácia zázvoru, čili, cesnaku, zeleru, koriandru, cibuľe, cesnaku a klimčekov mi viac učarovala;)
Odstrániťdala si mi chrobáka do hlavy, vo štvrtok som sa chystal na náš tradičný, tak asi skúsim jednu várku aj z tohoto, ja ho na konci pred daním do pohárov ešte pomixujem ponorným mixérom aby bol krásne krémový
OdpovedaťOdstrániťTak ako to dopadlo?
OdpovedaťOdstrániťdopadlo to všelijako, ženy doma zhodnotili že náš tradičný recept im viac chutí a ja som s nimi len súhlasil, pridal som bylinky a odložil ako výbornú hotovú omáčku na cestoviny :)
OdpovedaťOdstrániťEmzo tak ak to nie je tajny recept tak daj :) mne tento veľmi chutil a ak je váš rodinný recept ešte lepší tak to sa teším!
OdstrániťOmáčka z pečených paradajok ma zaujala ;-)
OdpovedaťOdstrániťZuzka, omáčka je odložená na zimnejšie časy tak som zvedavá:)
OdstrániťInak ma zaujala veta: pri cene 80 centov za kečup v obchode nechcem vedieť z čoho je:) , presne tak, aj ja si to veľakrát poviem aj pri iných produktoch ;-)
Odstrániť