Paštéty milujem od detstva. A tie domáce sú naj:)
Na moju kačaciu paštétu som použila:
1kg kačacej pečienky
1 veľkú cibuľu
0,5 portského vína
soľ, čierne korenie
5 vetvičiek čerstvého tymiánu
1ČL sušeného rozmarínu
1ČL sušeného oregána
1 ČL sušeného tymiánu
3 PL kačacej masti
Na gaštany so slivkami potrebujeme:
10 varených gaštanov
10 sušených sliviek
0,25 L portského vína
1 badián
1 ČL pomarančovej kôry
1 ČL škorice
Cibuľu nakrájame na kocky a na rozpálenej panvicu s 1 PL masti mierne orestujeme. Pečienku preberieme, odrežeme biele žilky a pridáme k cibuli. Pri 1 kg pečienky som ju restovala na tri krát. To preto aby sa pečienky netlačili a namiesto restovania sa nedusili. Trvá to tak 3-4 minút z každej strany. Pečienka by mala byť upečená ale nie suchá.
Pred tým ako pečienku a všetko korenie s vínom rozmixujeme musíme pečienku nechať poriadne vychladnúť. To preto aby nezošedla. Máme teda dosť času na redukciu z portského vína:) Na panvicu vylejeme víno a na najslabšom ohni necháme zredukovať na tretinový objem. Vychladnutú pečienku, portské, 2 PL masti a všetko korenie rozmixujeme na čo najjemnejšiu hmotu. Ja som použila foodprocessor:) Na záver je potrebné všetko ochutnať a doladiť chuť. Ja som poriadne dosoľovala a pohrala som sa aj s korením.
Paštétu potom dáme do ľubovoľných nádob a hneď do chladničky. Ja som tak urobila 5 hodín pred servírovaním:) Ak si chcete paštétu nechať na dlhšie obdobie, povrch zalejte napr. kačacou mastou tak aby bol celý povrch paštéty zaliaty.
Keď chcete servírovať paštétu trochu nezvyčajne, prevarte v portskom víne so škoricou, pomarančovou kôrou a badiánom sušené slivky a gaštany. Omáčka pekne zhustne a slivky a gaštany sa pekne ochutia.
Nakoniec podávajte so šalátom a pečivom a "luxusné" predjedlo je na svete!:)
Dobrú chuť
Juuu to vyzera perfektne.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem:) je to mňamka:)
OdpovedaťOdstrániť