Páčia sa mi recepty, kde vezmete niečo úplne obyčajné a premeníte to na skvelý obed. Kus bôčika, trocha vína, tymián a nedeľný obed ako vyšitý.
Na obed pre dvoch som použila:
0,5 kg bôčika
pár vetvičiek čerstvého tymiánu
soľ, korenie
ČL olivového oleja
200 ml bieleho suchého vína
Ako prílohu som podávala mačkaný zeler so zemiakmi, na ktorý som použila:
4 malé zemiaky
1/2 veľkého zeleru
pár vetvičiek čerstvého tymiánu
Vrchnú kožu na bôčiku narežeme do kríža, poriadne osolíme, okoreníme a do medzier dáme lístočky tymiánu. Mäso pomažeme olivovým olejom a necháme marinovať. Čím dlhšie tým lepšie, ja som ho nechala cez noc. Bôčik dáme na pekáč, podlejeme bielym vínom a prikrytý pečieme na 160 stupňoch 2 hodiny. Po dvoch hodinách mäso odkryjeme a na 200 stupňoch dopečieme do zlatova (ďalších cca 30-40 minút). A ak je to potrebné podlejeme ešte vodou. Ak sa vám náhodou podarí, že výpek pripečiete, šup mäso na ďalší pekáč, trochu vína a vody a pečte veselo ďalej:)
Asi dvadsať minút pred dopečením bôčika, v osolenej vode uvaríme na kocky nakrájaný zeler a zemiaky. Po uvarení scedíme a pomačkáme. Na chuť pridáme trochu výpeku z bôčika a tymián.
Na tanier dáme zeler so zemiakmi, položíme kúsok bôčika, dozdobíme tymiánom a hneď podávame!
Dobrú chuť!
my sme mali marinované rebierka :-)
OdpovedaťOdstrániťRebierka sú tiež delikatesa:)
OdpovedaťOdstrániť