nedeľa 26. augusta 2012

Musaka alla pán Cuketka



Toto jedlo nie je ani ľahké ani najzdravšie a naviac trvá celú večnosť:) Nenechala som sa odradiť, chutí totiž božsky.

Receptov je neúrekom, ja som išla podľa pána Cuketku http://www.cuketka.cz/?s=musaka, jeho recepty vždy fungujú tak nebolo o čom. Žiadnu surovinu som nevážila...všetko išlo od oka. Záleží podľa toho pre koľko ľudí musaku robíte a aký veľký máte pekáč. Okrem toho budete potrebovať asi tri panvice a 2-3 hodiny voľného času.

Na celú musaku budete potrebovať:
2-3 stredne veľké zemiaky
1 menší baklažán
1 menšiu cuketu
400 g mletého mäso
1 stredne veľkú cibuľu
8 malých paradajok
2 malé konzervy paradajkového pretlaku
soľ, korenie, mletú škoricu, muškátový oriešok

a na bešamel

asi 20 g masla
1 PL hladkej múky
400 ml mlieka

Začala som so zemiakmi. Popri tom ako som robila raňajky hodila som 2 neošúpané zemiaky na 10 minút variť. Potom som ich vybrala a odložila bokom. Nasledovali paradajky, jemne v strede nakrojené a ponorené do horúcej vody tak aby sa dali ľahko ošúpať. Nakrájala som ich a opäť odložila.

Neskôr som sa vrátila k zemiakom. Ošúpala som ich a nakrájala asi na 0,5 cm kolieska. Takto putovali na panvicu s trochou olivového oleja. Zemiaky treba osoliť, okoreniť, a veľmi jemne poprášiť mletou škoricou. Jemne opiecť do zlatova a otočiť a opiecť aj z druhej strany. Zemiaky som opekala na dvoch panviciach zároveň, chcela som ušetriť čas. Akonáhle boli hotové putovali do pekáča. 

Nasledoval baklažán, nechala som odležať so soľou, utrela a šup na panvicu s trochou oleja. Opäť okoreniť, osoliť, jemne poprášiť  škoricou. Baklažán sa veľmi rád napije oleja, preto ak nechcete aby bol príliš mastný kľudne ho opečte na suchej panvici. 

Pokiaľ sa robil baklažán, pustila som sa do mäsa. V hlbšej panvici necháme zosklovatieť najemno nakrájanú cibuľku. Pridáme mleté mäso, ktoré stálym miešaním necháme úplne rozpadnúť. Pridáme nakrájané paradajky, premiešame, pridáme paradajkový pretlak. Ja som použila 2 malé balenia. Okoreníme, osolíme a pridáme štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Všetko dobre premiešame a na slabom ohni varíme asi 30-40 minút. Občas premiešame aby sa mäso nepripálilo.

Počas toho ako sa dusí mäso musíme ešte pripraviť cuketu. Klasicky nakrájame na kolieska, a na panvici opečieme z obidvoch strán a dochutíme soľou, korením a škoricou.

Na zemiaky v pekáči dáme vrstvu cukety, baklažánu a mäsovú omáčku.

Poslednou zástavkou je bešamel. Nikdy pred tým som ho nerobila. Navyše som použila bezlaktózové maslo a sójové mlieko. V hrnci som zohriala maslo, vmiešala 1 lyžicu hladkej múky a zamiešala. V podstate som urobila zápražku do ktorej som postupne, za stáleho miešania naliala asi 400 ml sójového mlieka. Všetko treba dobre miešať, po chvíli začne zmes hustnúť. Omáčku osolíme, okoreníme a bohato posypeme muškátovým orieškom. Omáčka bola najprv bez chuti takže som ju dokorenila, ochutnala a vypla až vtedy keď som bola spokojná.  Opatrne som ju vyliala na pekáč, ktorý išiel asi na 25 minút do stredne vyhriatej rúry. Bešamel musí na povrchu pekne zhnednúť.



Musaku nechajte chvíľu vychladnúť, ostrým nožom nakrájajte a naberačkou opatrne preneste na tanier:) 



Dobrú chuť:)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára