nedeľa 5. februára 2012

Jablkový koláč



Tatrte tatin alias jablkový koláč je hádam najjednoduchší dezert aký som kedy piekla. 

Potrebujeme:

5-6 jabĺk
kryštálový cukor
škorica
trochu tmavého alkoholu
lístkové cesto

Jablká ošúpeme, nakrájame na mesiačiky. Dáme na panvicu, posypeme cukrom, škoricou a chvíľu dusíme. Aby sme jablkám pridali trochu pikantnejšiu chuť prilejeme trochu alkoholu. Ja som dala spiced rum od kapitána morgana. Akosi sa nám táto kombinácia osvedčila. Najdôležitejšie je aby jablká obalil karamel. Keď sú jablká polomäkké (cca 7 - 12 minút) odstavte ich z horáka. 

Pustite sa do cesta. Pre rýchlosť som kúpila už urobené a pekne vyváľkané. To výrazne eliminuje čas prípravy :) Ak je to potrebné cesto trošku vyváľkajte. Musí byť také veľké aby ste s ním zakryli celú panvicu. Preneste cesto na panvicu a okraje cesta pozatláčajte do panvice. Tým vytvoríte okraj koláča a potlačíte jablká smerom do stredu panvice. Takto prikryté jablká dáme do trúby a pečieme asi 20 minút kým povrch cesta nebude mať zlatú farbu.

Hneď ako koláč vyberieme z rúry, priložíme na vrch panvice tanier a opatrne ale rýchlo koláč otočíme.



Koláč sa dá ihneď jesť, najlepšie k kopčekom vanilkovej zmrzliny, lyžicou creme fraiche alebo hustým bielym jogurtom.

Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. máš nádherný, úžasný blog. dnes jsem na něj narazila a budu asi častým návštěvníkem!!! hodně štěstí a ať se ti dobře vaří.
    Na oplátku zvu na svůj blog o vaření gurmankalenulka.blogspot.com

    Lenča

    OdpovedaťOdstrániť