nedeľa 5. februára 2012

Kura piri piri ala Jamie


Toto je môj prvý kuchársky pokus z knihy Jamieho Olivera a jeho 30 minútových jedál :) Čas som síce nestíhala sledovať a nerobila som ani štyri chody súčasne ale kura stálo za to. Piri piri omáčka dodala jedlu trochu iný rozmer. Recept som si oproti pôvodnému trochu upravila a kura som podávala len s pečenými zemiakmi v šupke a šalátom.

Na omáčku piri piri potrebujeme:

čerstvé čili papričky
menšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kôra z jedného citróna
šťava z 1/2 citróna
2 PL vínneho octa
1 PL worčestrovej omáčky
1 PL údenej papriky
hrsť čerstvej bazalky



ďalej potrebujeme:

horné kuracie stehná s kožou
zemiaky
olivový olej
soľ
korenie
akýkoľvek zelený šalát podľa vlastnej chuti
a
na zálievku: olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie.


Začneme so zemiakmi. Celé zemiaky poriadne umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme  na plech, potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do rozpálenej rúry.

Potom rozohrejeme panvicu, pokvapkáme olejom a vložíme kuracie stehná kožou dole. Opekáme až pokým koža nechytí zlatavú farbu. Kura otočíme a opečieme z druhej strany.

Medzitým ako sa pripravuje mäso pripravíme si piri piri omáčku. Jednoducho spolu rozmixujeme všetky ingrediencie.  S omáčkou sa dá pekne experimentovať, podľa dávky čili môže byť jemnejšia ale aj poriadne pálivá a citrón je pridáva  celkom exotickú príchuť. Omáčku rozriedime šálkou vody a vlejeme do pekáča. Ako hovorí Jamie, voda sa pri pečení odparí a omáčka bude mať tú správnu konzistenciu. Na omáčku poukladáme chrumkavé kura, pridáme čerstvý tymián a dáme piecť. Ak sa Vám do rúry nevojdú naraz dva plechy dajte ich nad seba.



Na panvici na ktorej sme opekali kura opečieme na kúsky nakrájanú papriku. 

Kuriatko je asi za 15 dopečené. Pre istotu ho vyberte a zistite, či ide mäso od kosti. Do pekáča dajte opečenú papriku a odneste na stôl. 



Mne to vyšlo skoro presne a zemiaky som vyberala spolu s mäsom.



Nakoniec stačí z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia pripraviť zálievku na šalát a všetko spolu podávať.

Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára