piatok 20. júla 2012

Ríbezlové lievance s tvarohom

Sobota je vždy ako stvorená na lazy raňajky. Palacinky milujem od detstva ale lievance sú úplne top. Sú hrubšie a najlepšie sú v lete kedy do nich pridávam čerstvé ovocie. Minulý víkend to boli ríbezle.

Na cca raňajky pre dvoch (3 -4 lievance pre jedného) som potrebovala:
300 g hladkej múky (môže byť aj celozrnná)
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
20 g cukru
štipka soli
1 vajce
125 ml mlieka
15 g roztopeného masla + maslo na panvicu
mätu na ozdobu
100 g ríbezlí (pár strapcov si nechajte na ozdobu)
100 g tvarohu
džem z čiernych ríbezlí
Posledné tri veci môžete meniť podľa toho na čo máte chuť alebo čo máte doma. Lievance sú dobré s akýmkoľvek bobuľovým ovocím a aj s malinami alebo černicami.
Najprv zmiešame sypké suroviny, teda múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a v druhej miske zmiešame vajce s mliekom a maslom. Tekutú zmes pridáme do suchej a poriadne premiešame. Necháme chvíľu odstáť. Cesto musí byť trochu hustejšie ako palacinkové a prášok do pečiva spôsobí, že bude krásne bublinkové. Ríbezle oberieme, umyjeme a osušíme. Opatrne ich primiešame do lievancovej zmesi tak aby sa príliš nepopučili a môže robiť lievance. Keďže nemám špeciálnu panvicu na lievance použila mini panvicu na volské oko a z cesta vzišlo 7 lievancov. Ak nemáte ani panvicu na volské oko použite klasickú panvicu a menšiu naberačku, cesto síce neustriehnete a lievance nebudú pekne okrúhle aj to má svoje čaro. Lievancu budú viac rustikálne;)
A teraz prichádza tá najlepšia časť. Keď boli lievance hotové potrela som ich domácim ríbezľovým džemom (skoro som odpadla aký bol dobrý), potom trochou tvarohu. Navrch ešte lístok mäty a strapec ríbezlí a mohli sme jesť!


Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára