nedeľa 23. septembra 2012

Teľacie líčka na víne so zemiakovo-paštrnákovým pyré a pečenou zeleninou


Tak toto je jedlo, ktoré mi zmenilo život. Vážne. Ochutnala som ho na svoje 25. narodeniny v pražskom Café Imperiál a bola to láska na prvé ochutnanie. Do vtedy som nikdy nič tak lahodné nejedla. Ubehlo pár rokov a konečne som mala česť skúsiť si ho doma:)

Na líčka na víne potrebujeme:
700 g teľacích líčok
2 menšie cibule
2-3 stredné mrkvy
2 paštrnáky
2 stonky rapíkatého zeleru
1 strúčik cesnaku
paradajkový pretlak
0,5 l červeného vína
100 ml hovädzieho vývaru
soľ, korenie
rastlinný olej

Na zemiakovo-paštrnákové pyré som použila:
300 g očistených zemiakov
150 g paštrnáku
20 g masla
1 PL creme fraiche
2 PL sójového mlieka
soľ

Na restovanú zeleninu:
asi 10 koliesok mrkvy a paštrnáku
1 PL olivového oleja

Na ozdobu:
čerstvý tymián

Pri recepte som vychádzala z knihy Zdenka Polreicha. Napriek tomu, že na fotke vyzerali líčka presne tak ako u neho v reštaurácii  hoci tam sa podávajú teľacie, recept k fotke bol na bravčové líčka na cesnaku. Z fotky sa tiež ľahko spozná, že omáčka je z demi-glacu takže tá naša bude trochu svetlešia:)

Na začiatok si na drobno nakrájane cibuľu, na kolieska mrkvu, paštrnák a zeler. Líčka nakrájame na väčšie kúsky, osolíme a okoreníme.

Aby sa mäso pripravilo čo najrýchlejšie použila som kuchtu. Zatiaľ si len v hrnci rozpálime olej a postupne zprudka opečieme líčka z oboch strán a odložíme. Mne sa mäso dosť prichytávalo na spodku ale nedala som sa a líčka som hrubou silou otočila:)

Do výpeku dáme všetku zeleninu a chvíľu restujeme, zelenina by mala chytiť farbu resp. jemne zhnednúť. Potom pridáme na kolieska nakrájaný cesnak, opäť chvíľu zarestujeme a zalejeme paradajkovým pretlakom, premiešame a podlejeme červeným vínom. Necháme prevrieť a vložíme líčka. Na záver zalejeme vývarom a kuchtu uzavrieme. 

Kuchtu dáme na najsilnejší plameň a keď začne pískať, hneď plameň stlmíme na minimum a necháme pomaličky variť. 

Medzi tým ako sa varia líčka pustíme sa do pyré. Zemiaky a paštrnák očistíme a nakrájamé na približne rovnaké kúsky. Dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, precedíme ich a dáme do mixéra. Ak máte doma klasický vysoký mixér tak ho vytiahnite. Mám s ním omnoho lepšie skúsenosti ako s ponorným. Pridajte maslo, creme fraiche a mlieko. Všetko dobre premixujte na hladkú kašu. Ochutnajte a prípadne dosoľte.

Zároveň rozpáľte rúru. Na malý plech dajte na šikmé kolieska pokrájanú mrkvu a paštrnák, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť pokiaľ zelenina mierne nezhnedne.Trvá to tak 10 - 15 minút.

Chce to dosť veľa time managementu, ja som nakoniec kašu mierne zohrievala:))

Po hodine a pol som kuchtu vypla, vypustila paru a otvorila. Líčka boli nádherne mäkké a úplne sa rozpadali. Nabudúce možno postačí aj hodinka. Líčka opatrne vyberieme a dáme bokom ale na teplé miesto (napr do rúry, ktorá je ešte teplá z pečenej zeleniny). Šťavu z mäsa dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Vrátime do umytého hrnca a prevaríme na požadovanú hustotu. Ja som ešte dolievala trochu červeného vína. Omáčku nakoniec ochutnáme a prípadne dosolíme alebo dokoreníme.

Na záver si pripravíme veľký tanier. Do stredu taniera opatrne naberieme zemiakovú kašu, na ktorú položíme líčka, dozdobíme pečenou zeleninou a po okrajoch opatrne nalejeme vyredukovanú omáčku. 


Ihneď podávame!

Je to trochu náročnejší recept, ale na druhej strane sa dá ľahko pripraviť aj pre väčší počet ľudí. Uvedené množstvo surovín vystačilo na 3 porcie.

Dobrú chuť!





4 komentáre:

  1. Monika, zemiakovo-paštrnákové pyré znie lahodne, určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, snažím sa tie zemiaky vždy s niečim skombinovať nech je to zaujímavejšie. Najnovšie som použila zeler a ten je ešte lepší...paštrnák je viac sladší..ale zeler tomu dodá takú výraznejšiu chuť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj monika, velmi si ma inspirovala ale neviem kde sa daju v ba kupit licka. bola som dnes u orbana na bottovej ale nemavaju ich. dakujem ti pekne za odpoved :)
    tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, prepáč že sa ozbývam až teraz, líčka sme zohnali v metre, boli síce mrazené ale nijako to nebralo na kvalite;) inak už som blog presunula na www.lapetit.sk ;)

    Monika

    OdpovedaťOdstrániť