nedeľa 7. októbra 2012

Jablkový páj


Dnes bol ideálny jesenný deň na koláč:) pršalo, mrholilo, ani psa by človek nevyhnal. Americký apple pie je klasika tak prečo nie:)

Inšpiráciu som našla na smittenkitchen

Na koláč s priemerom 23 cm potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1 ČL soli
2 PL cukru
100 g margarínu
150 g masla
8 PL ľadovej vody
žĺtko na potretie

na jablkovú náplň:
1,3 kg jabĺk
2/3 šálky cukru
citrónová kôra z 1 citróna
šťava z 1 citróna
2 PL hladkej múky
1 ČL mletej škorice
štipka muškátového orieška
za hrsť hrozienok
za vrchnák rumu

Najprv sa pustíme do cesta. Ak máte doma food processor tak ho vytiahnite. Ak nie, cesto môžete spracovať aj ručne. Vo food proccesore zmiešajte múku, soľ, cukor. Pridajte na kocky na krájaný margarín a premiešajte. Margarín sa musí spojiť s múkou, na záver pridajte maslo a miešajte pokiaľ sa maslo pekne nezapracuje. Cesto by malo byť ako posýpka ale nesmie obsahovať hrudky. Presypeme ho do misky a zalejeme 8 lyžicami ľadovej vody. Pomocou varechy alebo spatule vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti, z toho jedna má byť trochu väčšia ako druhá. Moje cesto malo cca 700 g, takže jedna časť mala cca 400 g a druhá 300 g. Cesto zabalte do fólie a dajte do chladničky aspoň na 30 minút. Ak máte čas tak aj dlhšie.

Pustíme sa do jabĺk. Ošúpeme a nakrájame ich na tenšie mesiačiky. Posypeme cukrom, múkou, citrónovú kôru a šťavu, škoricu a premiešame.

Hrozienka zalejeme rumom a necháme stáť pokiaľ nebudeme plniť koláč.

Teraz prichádza najťažšia časť:) aspoň pre mňa:) vyberieme cesto z chladničky. Bude sa zdať tuhé ale maslo rýchlo povolí tak sa treba poponáhlať. Väčšiu časť cesta rozváľkame na veľkosť formy. A opatrne pomocou valčeka prenesieme na formu. Plech netreba vymazať pretože cesto obsahuje dosť masla a neprilepí sa. Ak sa cesto roztrhne nevadí, vôbec nie je problém ho jednoducho utľapkať. Ak cesto presahuje okraj, odrežte ho a kľudne ho utľapkajte na forme na miestach kde je cesto tenšie.

Vysypte jablká na cesto, posypte rumovými hrozienkami a vyváľkajte druhú časť cesta. Nakrájajte ho prúžky a obložte ním koláč tak ako je na obrázku. Z cesta čo zvýšilo som ešte urobila okraje a upevnila vrchné prúžky. Cesto nakoniec potrite žĺtkom a jemne pocukrujte.


Dvadsať minút pečte pri 200 stupňoch a potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte asi 30-40 minút. Koláč by mal byť krásne zlatý a šťava by mala na povrchu jemne bublať. Opatrne vyberte z trúby a nechajte úplne vychladnúť.

Podávajte s lyžicou vanilkovej zmrzliny alebo gréckeho jogurtu, posunie to koláč úplne do inej roviny. My sme nemali:) ale aj tak to bola bomba:)


Dobrú chuť!


2 komentáre: