V mrazničke som mala pol kila jelenieho stehna. Čo s ním? Dlho som nemusela rozmýšľať...urobím guláš!
Recept je úplne jednoduchý a výsledok viac než vynikajúci :)
Na 3 porcie potrebujeme:
500 g jelenieho stehna
2 veľké cibule
bobkový list
4-5 borievok
2-3 PL paradajkového pretlaku
0,5 l hovädzieho vývaru
0,5 l suchého červeného vína
1 PL oleja
soľ
údenú paprika (ja som ju kúpila v Marks & Spencer)
brusnicový džem alebo kompót na servírovanie
Na knedľu potrebujeme:
5-6 ks bieleho pečiva (ja som použila kaiserky)
20 g masla
30 g šalotky
30 g petržlenu
40 g hrubej múky
2 vajíčka
Začneme s mäsom. To poriadne umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy. Poprášime trochou múky a rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Mäso sa zatiahne a bude šťavňatejšie. Po troch - štyroch minútach mäso z hrnca vyberieme a odložíme bokom. Udržiavame ho v teple.
Do toho istého hrnca dáme na kocky nakrájanú cibuľu, bobkový list, borievky a celú zmes osolíme. Cibuľu restujeme cca 7 - 10 minút, pridáme asi lyžičku údenej papriky, paradajkový pretlak a pridáme mäso. Zalejeme teplým vývarom a červeným vínom. Varíme na mierno ohni až pokým mäso nie je úplne mäkké a rozpadá sa. Mne to trvalo približne 2 hodiny.
Aby omáčka bola krásne jemná, vyberte mäso bokom a šťavu rozmixujte a prepasírujte. Mne sa zdala omáčka príliš riedka, preto som ju ešte asi pol hodiny vyvárala. Voda sa pomaly odparí a omáčka sa zahustí.
Popri tom ako redukujeme omáčku sa pustíme do knedle. Pečivo nakrájame na kocky a na suchej panvici chvíľu opekáme. Pečivo nesmie príliš zhnednúť. Keď je tak akurát dáme ho do veľkej misy a vrhneme sa na cibuľu. Šalotku nakrájame na jemno a asi 5 - 7 minút podusíme na masle. Pridáme na jemno nakrájaný petržlen a restujeme asi 1-2 minúty. Petržlen by nemal stratiť farbu, iba by mal rozvinúť svoju arómu.
Zmes pridáme k pečivu spolu s múkou a vajciami. Dochutíme soľou.
Dobre premiešame a tvarujeme knedle. Tie obalíme v múke a mokrými rukami uhladíme ich povrch. Ak nechceme aby sa knedle po okrajoch rozvarili dajte si záležať na ich uhladení. Vložíme do vriacej vody a varíme cca 12 -15 minút. Knedle plávajú na povrchu a je potrebné ich raz otočiť. Uvarené knedle vyberieme a necháme vychladnúť. Krájame ako tortu, čiže nôž po každom reze umyjeme vodou.
Servírujeme s lyžicou brusnicového džemu alebo kompótu.
Toto bol môj prvý guláš ale musím sa pochváliť, ešte sa mi nikdy nič tak na prvý krát nepodarilo. Chutil vynikajúco!
Dobrú chuť!
Perfektne jedlo.
OdpovedaťOdstrániťuzenou papriku prodávají i u Sindibáda... např. v brně má dvě pobočky ;-)
OdpovedaťOdstrániťna mě byl moc silný... moc vína a i když jsem jej dělala přesně podle tvého receptu, tak jsem jej měla tmavý. ale možná je to tím, že jsem jej vařila i s kostmi, takže vývar byl hodně silný. Chuťově moc dobrý
OdpovedaťOdstrániťMôže byť,síce vývar varím aj ja z kostí ale chuť omáčky záleží hlavne od jeho sily. Ja sama som bola prekvapená, že mi omáčka vyšla na prvý krát teda bola tak akurát podľa mojej chuti :)
OdpovedaťOdstrániť