nedeľa 14. októbra 2012

Losos na mačkaných zemiakoch so zelerom a polníčkom


Priznám sa, ryby nie sú mojou silnou stránkou...ale dnes sa podarila:) skvelá inšpirácia z časopisu Good Food, pol hodinky práce a nedeľný obed ako vyšitý. Nie je to žiadna michelinovská úprava so super vzácnymi ingredienciami ale konečne viem ako na rybu:)

Na dve porcie potrebujeme:

300 g filetu z lososa (alebo inej ryby napr. tresky)
2 zemiaky
1/2 stredne veľkého zeleru
1 strúčik cesnaku
1 malá čili paprička
petržlenová vňať
30 g masla
1 PL olivového oleja
trochu múky na poprášenie
citrón
soľ, čierne korenie
a na podávanie šalát, napr. polníček

Ako prvé ošúpeme zeler, nakrájame ho na kocky a dáme variť do osolenej vody. Asi po 5 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme kým zeler nezmäkne a zemiaky sa neuvaria. Trvá to cca 15-20 minút podľa veľkosti kociek.

Medzitým si pripravíme rybu. Náš losos bol aj so šupinami a kedže som si chcela nechať kožu narobila som trochu neporiadku. Rybu zbavenú šupín som naporcovala (rozkrojina na dva kúsky), veľmi jemne poprášila múkou a dala na rozpálenú panvicu s olivovým olejom kožou dolu. Lososa opekáme z každej strany asi 4 minúty (musí byť pekne prepečený ale nie suchý). Keď je tak akurát vyberieme ho z panvice na tanier a do tej istej panvice dáme maslo, na plátky nakrájaný cesnak a čili podľa chuti. Cesnak musí jemne chytiť zlatú farbu, nesmie však zhnednúť. Lososa vložíme späť do panvice a necháme prehriať.

Vrátime sa k zemiakom s celerom. Scedíme ich, pridáme trochu masla a pomačkáme. Nie úplne na jemno ale tak aby zostali väčšie kúsky zemiakov a zeleru. Ja mám k zeleru trochu rešpekt ale nabudúce by som kľudne ubrala jeden zemiak a dala viac zeleru, chutil totiž skvelo. Na záver posypeme na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. 

Na tanier dáme zelerové zemiaky, plátok lososa a polejeme maslovou omáčkou s cesnakom a čili. Trochu okoreníme a servírujeme s čerstvým šalátom a plátkom citróna.


U nás sa po ňom len zaprášilo:)

Dobrú chuť!

3 komentáre:

  1. Vyzerá to skvele, Monika, určite to tak aj chutilo. Ja mám zeler veľmi rada a so zemiakmi ho skúsim podľa Teba tiež :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja zbožnujem čisté zelerové pyré, k jahnacine, k bravčovej panenke, minule som ho robil k dusenému hovadziemu na červenom víne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. robila som na večeru, zemiačiky boli úžasné

    OdpovedaťOdstrániť