nedeľa 13. novembra 2011

Pumpkin feast

Helloween je síce už za nami ale tekvica je ešte stále v plnej sezóne. Bola by škoda ju nevyužiť.

Tekvicová polievka je klasika.

1 tekvicu, cca 2 kg
2 šalotky 
vývar
soľ
čierne korenie
rozmarín
tekvicové semiačka

Tekvicu nakrájame na približne rovnaké kocky, spolu s rozmarínom dáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pridáme ešte kúsok masla na chuť.


Tekvicu pečieme asi 20-30 minút na 180 stupňoch, kým okraje tekvice nechytia peknú zlatavú farbu. 

Medzitým si na hrnci speníme maslo, pridáme na jemno nakrájanú šalotku a necháme zosklovatieť. Potom pridáme upečenú tekvicu a  zalejeme vývarom. Tekvica sa po chvíli úplne rozpadne. Ochutnáme a pridáme ešte soľ a čierne korenie. Kto ma rád trochu ostrejšiu chuť môže pridať aj jednu čili papričku. Necháme zovrieť. Potom polievku rozmixujeme a precedíme aby bola úplne jemná. Ak sa Vám zdá polievka príliš riedka, skúste pred rozmixovaním uvariť v polievke zemiaky pokrájané na kocky. Zemiaky polievku zahustia bez toho aby ste museli použiť múku.

Podávame s opraženými tekvicovými semiačkami a šalotkou spenenou na masle.




Ak Vám zostane ešte trochu tekvice (kúpila som pre istotu dve), skúste si ju ešte upiecť ako hlavné jedlo.

Pečená tekvica na víne so šampiňónmi

asi 500g čerstvých šampiňónov 
2-3 strúčiky cesnaku
3 šalotky
asi 300g tekvice (alebo čo ostane z polievky)
soľ
čierne korenie
olivový olej
biele suché víno
maslo
rozmarín

Šampiňóny sú také nenápadné huby. Vždy som si myslela, že sú úplne bez chuti. Až pokiaľ som ich jedného dňa neupiekla. Kedže sa budú piecť trochu dlhšie ako tekvica, začneme s nimi. Očistené celé šampiňóny dáme na plech spolu s rozpolenou šalotkou, a očisteným cesnakom. Osolíme, okoreníme, pridáme kúsok masla a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do rozhriatej trúby asi na 20- 25 minút. Občas sa pozrieme do rúry a šampiňóny podlepujeme od pekáča. Pridáme na prúžky nakrájanú tekvicu, ešte raz osolíme okoreníme a pečieme asi ešte 10-15 minút, kým tekvica nezmäkne. Na záver ešte pridáme rozmarín.



Môžeme jesť so zeleným šalátom alebo pre mäsožravcov s akýmkoľvek mäsom. Je to skvelá príloha namiesto zemiakov alebo ryže.

Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára