sobota 12. novembra 2011

Sobota

V sobotu si vždy rada pospím ale dnes som si poctivo nastavila budík a naozaj vstala. Nechcela som zmeškať trhovisko. A oplatilo sa :) Tá atmosféra je nádherná, úplne iný zážitok ako cez týždeň rýchly nákup v supermarkete.


U mäsiara som uchmatla posledné kosti na polievku, mrkva, petržlen, kaleráb u babky, zemiaky, tekvice, zásoba vlašských orechov, pravá ovčia bryndza...škoda, že mám len dve ruky:)






Milujem polievky, a skoro každá začína vývarom. V poslednej dobe ulietavam na vývare z hovädzích kostí :) Príprava je o čosi dlhšia ako kocka v horúcej vode ale kto raz ochutnal pravý vývar, tie 4 až 6 hodín si nájde.




Recept


Hovädzie kosti (mne sa podarilo kúpiť iba špikové)
koreňová zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb, celer)
pór
cibuľa


Kosti umyjeme, dáme na plech. Pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu. Pečieme asi hodinu v rúre na 180 stupňoch. Potom vložíme do hrnca celý obsah plechu. Výpek, ktorý zostal na plechu zaleje trochou červeného vína, zoškrabeme a pridáme do hrnca. Všetko zalejeme horúcou vodou, môžeme pridať ešte hovädzie mäso na polievku a pomaly varíme aspoň 4 hodiny. Čím dlhšie tým bude vývar silnejší. Nakoniec vývar precedíme a necháme vychladnúť. Ak ho celý nepoužijete kľudne ho dajte zmraziť a použite keby bude potrebovať. :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára