sobota 31. decembra 2011

Linguine alla carbonara


Na cestoviny som trochu freak :) V reštaurácii si ich nikdy neobjednám, jedine ak ich mám dobre preverené. Väčšinou totiž dostanete na tanieri rozvarené blato so smotanou. 

Základom sú dobré cestoviny. Ak sa vám nechce robiť domáce a kupujete sušené, vždy kupujte len ak sú vyrobené z tvrdej pšenice, tie sú totiž najlepšie. 

Na carbonara budeme potrebovať:

špagety alebo linguine
4-5 žĺtkov
asi 100 g pancetty alebo anglickej slaniny
soľ, korenie
trochu parmezánu



Osolenú vodu privedieme do varu. Pridáme cestoviny. Varíme asi o tri minúty menej ako je uvedené na obale. To preto, že cestoviny budeme potom variť spolu s vajíčkom a nechceme ich mať na záver rozvarené.

Medzitým si pripravíme žĺtka. Bielka do tohto receptu nepoužívam, nechcem totiž jest cestoviny s praženicou :) Aby sme žĺtka trochu rozriedili pridáme asi 5 lyžíc vody z variacich sa cestovín a premiešame. Keď sú už cestoviny skoro uvarené scedíme ich, vodu z cestovín si však ešte necháme, budeme ju ešte potrebovať. 

Scedené cestoviny vrátime do hrnca, plameň úplne stíšime a pridáme žĺtka, pancettu a miešame asi 2-3 minútky kým sa žĺtka trochu stuhnú. Pridáme pár lyžíc vody z cestovín a ihneď podávame. Žĺtka a voda urobia na cestovinách príjemnú glazúru a jemnú omáčku;  a to všetko bez smotany :) Vody z cestovín sa nebojte a pridajte jej toľko aby cestoviny neboli suché a pekne sa kĺzali.


Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára