nedeľa 4. decembra 2011

Nedeľné palacinky


Víkendová klasika...raňajky, na ktoré nie je cez týždeň čas :)

Na palacinky potrebujeme:

150g hladkej múky
250 ml mlieka, najlepšie plnotučné
1 vajíčko
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
lyžica zmäknutého masla
maslo na smaženie

Na omáčku:

2-3 lyžice medu
200-250 g lesného ovocia, prípadne čučoriedok, malín, černíc a pod.

Pripravíme si klasické cesto na palacinky. Do mlieka vmiešame vajíčko, pridáme preosiatu múku, soľ, sódu bikarbónu a zmäknuté maslo. Cesto by nemalo byť veľmi tekuté, pretože bude robiť skôr lievance ako palacinky. Necháme chvíľu odležať. Tesne pred tým, ako začne palacinky smažiť pridáme trochu ovocia aj do cesta. Ak budete používať zaváraninu alebo mrazené ovocie, cesto sa trochu zafarbí..ale to nevadí :)

Medzitým si pripravíme omáčku. Do kastróla dáme med a pridáme asi 150g lesné ovocie. Omáčku si môžete pripraviť z mrazeného, čerstvého ovocia ale aj zo zaváraniny. Ak máte doma čerstvú mätu, skúste ju pridať. Lesné ovocie s ňou krásne vynikne. Chvíľu povaríme, kým sa ovocie začne rozpadať. Šťavu zlejeme do misky a zvyšok ovocia prepasírujeme lyžicou cez sitko. Toto je asi najťažšia vec z celého receptu, treba byť trpezlivý ale dreň z ovocia omáčku krásne zahustí. Ak chcete môžete omáčku pre podávaným ešte zohriať. 

Palacinky pečieme na masle. Panvicu je potrebné najprv poriadne rozpáliť a potom pridať malý kúsok masla.  Na jednu palacinku stačí asi pol polievkovej žufany. Mne sa osvedčilo robiť na raz len jednu palacinku v strede panvice. Keď som skúšala robiť dve nemali pekný tvar. Palacinku obrátime asi po 2-3 minútach, keď sa na povrchu začnú robiť vzduchové bublinky.





Podávame preliate omáčkou a na ozdobu použijeme ešte zopár kúskov ovocia. 



Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára