utorok 27. decembra 2011

Tapas


Tapas sú španielske jednohubky. Čo je na nich úplne super je to, že ich pripravíte veľmi rýchlo, vyzerajú a chutia fantasticky.

Ich vznik sprevádzajú viaceré príbehy. Najstarší siaha do 13. storočia, kedy kastílskemu kráľovi Alfonzovi X. Múdremu lekári zakázali bujaré hostiny a prikázali mu jesť menšie sústa, ktoré mal zapíjať malými dúškami vína. Kedže vtedy kráľ nemal stále sídlo a veľa cestoval prikázal, aby všetky kastílske hostince podávali niečo malé k vínu. Iný príbeh hovorí, že tapas vznikli až o 5 storočí neskôr. Poháre so sherry si zakrývali kúskami chleba ako ochrana pred hmyzom, ktorý lákala sladká vôňa. Tak či tak, tapas sú skvelú snackom na pre akúkoľvek príležitosť. :)

Aby sa Vám tapas dobre zdobili použite akúkoľvek bagetu. Najlepšie deň či dva starú. To preto, že bagetu budeme potierať pestom, ktoré je dosť mastné a staršia bageta sa tak rýchlo nepremočí.

Ako základ pre všetky druhy teda budeme potrebovať:

bagetu
paradajkové pesto
rukolu (alebo akýkoľvek iný šalát)

Bagetu nakrájame na šikmo tak aby plocha pre oblohu bola čo najväčšia. Jemne potrieme pestom a dáme pár lístkov rukoly alebo iného šalátu tak aby šalát vytvoril takú malú vaničku kam budeme dávať ďalšie ingrediencie.

Tapas s kozím syrom

Potrebujeme:
mäkký kozí syr, tymián, olivový olej

Na základ dáme jedno koliečko mäkkého kozieho syra. Polejeme troškou olivového oleja a posypeme tymiánom.



Tapas s pečenou paprikou a kozím syrom

Potrebujeme:
cesnak, jarnú cibuľku, červenú papriku, polomäkký kozí syr

Na olivovom oleji speníme na kolieska nakrájaný cesnak a   jarnú cibuľku. Pridáme na malé prúžky nakrájanú červenú papriku a asi 3-4 min podusíme. Pridáme na kúsky nakrájaný kozí syr a necháme trochu roztopiť. Zmes potom lyžicou opatrne dáme na pripravenú bagetu s pestom a šalátom.

Tapas s paprikou a tuniakovou penou



Tuniaka z konzervy zbavíme tekutiny (je jedno či v oleji alebo vlastnej šťave), zmiešame s lyžicou creme fraiche (dostaneme v metre alebo u našich západných susedov v každom obchode), pokvapkáme citrónom, osolíme a na záver pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.

Na základnú bagetu dáme plátok papriky a lyžicou naberieme tuniakovu penu.

Tapas s lososovým tatarákom a mladou cibuľkou


Potrebujeme:
údeného lososa, jarnú cibuľku, korenie, olivový olej, kapary

Na olivovom oleji asi 2-3 min speníme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Lososa nakrájame na čo najmenšie kúsky, okoreníme, pridáme jarnú cibuľku a na kúsky nakrájané kapary. Všetko spolu zmiešame.

Na základnú bagetu dáme lososovú zmes a dozdobíme napr. pažítkou.

Tapas s grilovaným krevetami


Potrebujeme:
tygrie krevety, maslo, soľ

Krevety 2-3 min orestujeme na masle a osolíme. Poukladáme na pripravené bagety.

Tapas s baklažánovým kaviárom


Potrebujeme:
2-3 kolieska baklažánu, olivový olej, soľ, korenie, creme fraiche

Baklažán nakrájame na malé kocky, osolíme a necháme pustiť šťavu. Potom baklažán osušíme a osmahneme na kvapke olivového oleja. Okoreníme a na záver pridáme lyžicu creme fraiche. 



Naberieme lyžicou a dáme na pripravenú bagetu.

Tapas s paradajkovou salsou


Potrebujeme:
cherry paradajky, jarnú cibuľku, soľ, korenie, olivový olej, listový špenát

Na olivovom oleji orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľku, osolíme a okoreníme. Pridáme na rozkrojené cherry paradajky a chvíľu dusíme.


Na bagetu s pestom dáme dva lístky špenátu a paradajkovú salsu.

Tapas  s bylinkovým vajíčkom


Potrebujeme:
uvarené vajíčko, olivový olej, pažítku

Uvarené vajíčko rozkrojíme. V miske zmiešame trochu oleja s pažítkou a v zmesi jemne obalíme vajíčko. Ak sa vám zdá slepačie vajíčko väčšie skúste použiť napr. prepeličie vajíčka.

Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Vyzerá to úžasne a určite skúsim, len by som chcela vedieť z čoho a ako robíte to paradajkové pesto? :) Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť