pondelok 5. marca 2012

Mrkvová polievka s červenou šošovicou a humusom



Polievku považujem za plnohodnotné jedlo - a hlavne cez týždeň, keď mám chuť na teplú večeru a nechce sa mi stráviť večer pri šporáku. Spolu s domácim humusom je to neskutočná dobrota. Namiesto večerných televíznych novín si uvarte jedlo, ktoré príjemne zasýti.


Na 3-4 porcie potrebujeme:
550 g mrkvy
200g zemiakov
1 menšiu červenú cibuľu
0,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
100 g červenej šošovice
Olivový olej
štipku muškátového oriešku a muškátového kvetu
soľ, korenie

Na humus:
1 konzerva cíceru
2 PL tahini
1 PL olivového oleja
šťava z jedného citróna
2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie

Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a chvíľu restujeme, kým mrkva trochu nezhnedne. Zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút, kým nie sú mrkva a zemiaky uvarené. V druhom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu a asi 5 minút v nej povaríme červenú šošovicu. Potom ju scedíme a dáme nabok.

Ako sa nám varí polievka pustíme sa do humusu. Humus je fantastická príloha nielen k pečivu ale aj ako dip k surovej zelenine. Humus väčšinou doma pripravuje drahý pretože je v tom expert a vie ho urobiť aj poslepiačky :) Postup je úplne jednoduchý proste všetky ingrediencie spolu rozmixuje a ochutnáme. Musí byť cítiť cícer, cesnak a citrónová šťava. Podľa chutí osolíme a okoreníme a odložíme.

Vrátime sa k polievke. Pridáme polovicu uvarenej šošovice do mrkvovej zmesi a všetko rozmixujeme. Ak je polievka príliš hustá pridáme trochu vývaru alebo vody, chvíľu prevaríme tak aby mala požadovanú konzistenciu. Ja mám tieto polievky rada husté, kedže tvoria aj hlavný chod :)

Do polievky pridáme čerstvo postrúhaný muškátový oriešok a štipku muškátového kvetu. Kedže je mrkva dosť sladká, polievku poriadne osolíme a okoreníme. Podávame so zvyšnou šošovicou a pečenou bagetou potretou poriadnou vrstvou humusu.



Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára