nedeľa 4. novembra 2012

Blumový koláč



Sladké je moje:) A v kombinácii s ovocím ho mám najradšej:) žiadne maslové krémy, pudingy ani nič podobné...len krásne jemné cesto a šťavnaté blumy.

Na koláč potrebujeme:

1 1/3 šálky hladkej múky
2 PL kypriace prášku do pečiva
100 g masla
1/2 šálky trstinového cukru
1/2 šálky kakaa
1/2 mlieka
1 vajíčko
125 g bieleho jogurtu
5-6 blumov

na ozdobu
2-3 blumy
hrsť mandľových lupienkov
creme fraiche

Vo väčšej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme kakao a vajíčko a poriadne vymiešame. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva. Do maslovej zmesi vylejeme mlieko a vmiešame múku a na záver pridáme jogurt. Cesto pekne vyšľaháme, malo byť byť tuhšie, nie riedke a vylejeme do vymastenej formy. Na povrch poukladáme umyté a rozpólené blumy rozrezanou stranou navrch. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch cca 40-50 minút.

Aby bol koláč ešte lepší podávame ho s omáčkou z blumov, ktorú si pripravíme nasledovne:

Blumy odkôstkujeme a nakrájame na malé kocky, dáme na panvicu, podlejeme troškou vody, ak chceme pridáme aj trochu cukru. Varíme pokiaľ nám šťava z ovocia nezhustne. Na druhej panvici na sucho opečiene mandľové lupienky. Koláč odkrojíme, polejeme omáčkou, posypeme mandľami a nakoniec dozdobíme lyžicou creme fraiche.



Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára