nedeľa 25. novembra 2012

Bôčik na víne s rozmarínom a tlačeným zelerom a zemiankmi


Páčia sa mi recepty, kde vezmete niečo úplne obyčajné a premeníte to na skvelý obed. Kus bôčika, trocha vína, tymián a nedeľný obed ako vyšitý.

Na obed pre dvoch som použila:

0,5 kg bôčika
pár vetvičiek čerstvého tymiánu
soľ, korenie
ČL olivového oleja 
200 ml bieleho suchého vína

Ako prílohu som podávala mačkaný zeler so zemiakmi, na ktorý som použila:

4 malé zemiaky
1/2 veľkého zeleru
pár vetvičiek čerstvého tymiánu

Vrchnú kožu na bôčiku narežeme do kríža, poriadne osolíme, okoreníme a do medzier dáme lístočky tymiánu. Mäso pomažeme olivovým olejom a necháme marinovať. Čím dlhšie tým lepšie, ja som ho nechala cez noc. Bôčik dáme na pekáč, podlejeme bielym vínom a prikrytý pečieme na 160 stupňoch 2 hodiny. Po dvoch hodinách mäso odkryjeme a na 200 stupňoch dopečieme do zlatova  (ďalších cca 30-40 minút). A ak je to potrebné podlejeme ešte vodou. Ak sa vám náhodou podarí, že výpek pripečiete, šup mäso na ďalší pekáč, trochu vína a vody a pečte veselo ďalej:)

Asi dvadsať minút pred dopečením bôčika, v osolenej vode uvaríme na kocky nakrájaný zeler a zemiaky. Po uvarení scedíme a pomačkáme. Na chuť pridáme trochu výpeku z bôčika a tymián.

Na tanier dáme zeler so zemiakmi, položíme kúsok bôčika, dozdobíme tymiánom a hneď podávame!


Dobrú chuť!

2 komentáre: