pondelok 5. novembra 2012

Tekvicové ravioli plnené špenátom a kuriatkom na zázvore


Ani neviem ako som prišla na tento recept ale viem, že som sa v nedeľu ráno zobudila, pozrela na frajera a opýtala som sa ho čo by povedal na to, že vyskúšam tekvicové cestoviny. Kývol a skvelý obed bol o pár hodín na stole:)

Na tekvicové cestoviny potrebujeme:
250 g múky na cestoviny
2 žĺtka
100 g tekvice

Na náplň:
300 g špenátu (mala som mrazený)
1 kuracie stehno
100 g tekvice
2 PL olivového oleja
1/2 PL zázvoru
štipka červenej mletej papriky
2 strúčiky cesnaku
2 PL creme fraiche
soľ, korenie

Cestoviny som podávala s jemnou maslovou omáčkou, na ktorú potrebujeme:
3 PL masla
1 strúčik cesnaku
1 čili papričku
petržlenovú vňať

Keďže cestoviny budú tekvicové, všetku tekvicu (teda 200 g) nakrájame na čo najmenšie kocky a dáme variť nad paru. Čím menšie budú kocky tým rýchlejšie sa tekvica uvarí. Okrem toho časť pôjde aj do plnky, kde musia byť naozaj malé kúsky:) Keď je tekvica uvarená rozdelíme ju na dve časti. Jednu si necháme do plnky a druhú rozmixujeme na pyré. Čím hladšie tým lepšie.

V menšej miske zmiešame  vychladnuté tekvicové pyré so žĺtkami a pomaly pridávame do múky. Radšej pridávajte postupne. Vypracujeme cesto, ktoré musí byť mierne tuhé a nesmie sa lepiť. Ak bude lepkavé nepojde vám vyváľkať. V takom prípadete trochu múky, kým nebudete mať požadovanú konzistenciu. Necháme chvíľu odpočinúť a pustíme sa do plnky. Podrobnejší recept na cestoviny nájdete tu.

V nedeľu na obed som nezohnala čerstvý špenát, lokálna samoška poskytla len mrazený ale poslúžil výborne. Nepoužívajte špenátové pyré, to je príliš riedke:) Na olivovom oleji som rozmrazila špenát, pridáme roztlačený cesnak a necháme prehriať. Na druhej panvici orestujeme na malé kocky pokrájané kuracie mäso spolu so zázvorom a mletou paprikou. Špenát, mäso a zvyšnú tekvicu zmiešame, necháme vychladnúť a celú zmes zjemníme 2 lyžicami creme fraiche. Dosolíme a dokoreníme podľa vlastnej chuti. Mne tá plnka tak chutila, že som ju skoro celú zjedla:) Tak ale bez degustácie sa nedá variť;)

Cesto si rozdelíme na menšie kúsky a preženieme strojom na cestoviny. Prvé ravioli, na hrúbke 4 boli príliš tenké a trhali sa. Odporúčam hrúbku 5, to bolo tak akurát. Keď máme prvé dva pruhy hotové, čajovou lyžičkou naberieme plnku a urobíme kopčeky. Pri kladení plnky na cesto treba dodržať dostatočné odstupy, tak aby z hora aj z dola bol okolo každej plnky dostatok priestoru na vytvorenie štvorčekov. 


Aby vrchná časť cesta dobre držala, spodnú jemne potrieme vodou. Opatrne priložíme vrchné cesto, rukami utľapkáme a vytvarujeme ravioli, ktoré vykrojíme nožom alebo tým špeci krájačom, ktorý je na obrázku. Zvyšné kúsky cesta pridáme k zostávajúcemu cestu, trochu spracujeme a použijeme znova:) Pripravené ravioli dáme na mriežku alebo pomúčenú plochu aby sa neprilepili, kým nám zovreje voda.



Čerstvé cestoviny sa varia veľmi krátko, úplne stačia 2 minúty v osolenej vode. Uvarené ravioli prehrejeme v maslovej omáčke, ktorú pripravíme nasledovne. Na panvici ohrejeme maslo, prihodíme na plátky nakrájaný cesnak, chvíľu restujeme, pridáme trochu čili papričky a na záver na jemno posekanú petržlenovú vnať. Odstavíme z ohňa, pridáme ravioli a jemne premiešame. Ihneď podávame. 

Dobrú chuť!

A skoro som zabudla, ak máte doma parmezán šup sem s ním:)

3 komentáre:

  1. Monika, perfektné. Ja si zháňam také "vykrajovátko" na cestoviny, vyzerá to ako "vyrezaná pečiatka". Cez víkend som sa chystala na tekvicové cannelloni (podľa MArtinky), aj tekvicové ravioli (podľa Teba), tak snáď tento víkend... :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzi tak to vykrajovátko by bola aká pecka:) daj potom vedieť, keď ho niekde objavíš...ako som písala v nedeľu, je s tým kopec práce, aj cesto dalo zabrať kým malo správnu konzistenciu ale chuť tekvice a špenátu je úplne super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veruže pecka, Monika:-) Už ho - ich zháňam dlhooo. Dám Ti vedieť. Nedávno som robila tekvicové gnocchi so šalviovým maslom a parmezánom podľa Katky (z hrnček-var!), výborné :)

      Odstrániť