sobota 3. novembra 2012

Tekvicové risotto s cuketou a hráškom


Sezónna tekvíc je v plnom prúde tak prečo nevyskúšať aj tekvicové risotto. Priznám sa, na dobré risotto nedám dopustiť. Už ani neviem ako som sa k nemu dostala ale varím ho už pár rokov. Ryžu na risotto mám vždy v zásobe takže nikdy nie je problém vybrakovať chladničku a niečo dobré ukuchtiť.

Základom dobrého risotta je špeciálna ryža. Používam Arborio alebo Carnarolli. Nie je to tak dávno, čo som si ich vozila z Talianska, dnes už však nie je prolém zohnať ju v skoro každom obchode.

Na 2 porcie potrebujeme:

1 šálku ryže
0,5 L zeleninového vývaru
0,1 dl bieleho suchého vína
1 šalotku
trochu masla
2 PL olivového oleja
za hrsť parmezánu
soľ, korenie

150 g tekvice
100 g cukety
za hrsť cukrového hrášku
petržlenovú vňať

Základný recept na risotto je jednoduchý. Ryžu nikdy nepremývame, chceme si totiž ponechať všetok škrob, ktorý potrebujeme kvôli krémovitosti risotta.

V hrnci na olivovom oleji speníme na drobno nakrájanú šalotku. Nepoužíva sa klasická cibuľa pretože má výraznejšiu chuť, šalotka je oveľa jemnejšia. Keď šalotka zosklovatie (pozor nesmie zhnednúť) pridáme ryžu a 2-3 minútky restujeme. Zalejeme vínom, necháme trochu vyvariť ale nikdy nie úplne. Ryža sa nesmie prilepiť na spodok hrnca. Postupne prilievame zeleninový vývar. Pri risotte sa musí celú dobu stáť a za každým, keď sa vývar vpije do ryže, je potrebné ju podliať a premiešať. Ryža je uvarená tak po cca 25 minútach. Nesmie byť úplne mäkká, keď do nej zahryznete musíte cítiť tuhý stred. Takisto nesmie byť suchá, nechajte si dostatok tekutiny, na záver totiž risotto zahustíte ešte parmezánom a maslom. Na záver ochutnáme a dosolíme a pridáme trochu korenia. Správne pripravené risotto by sa malo na tanieri rozliať, nesmie to byť tuhá hmota. Základné risotto máme hotové, pustíme sa teda do toho tekvicového.

Tekvicu si nakrájajte na malé kocky a uvarte nad parou, pokým nie je mäkká. Pridajte k rissotu asi tak 5 minút pred jeho dovarením, krásne ho totiž zafarbí. 

Na panvici osmažte na malé kocky nakrájanú cukinu a odložte bokom. Nad parou sparte cukrový hrášok, nákrájajte ho potom na menšie kúsky.

Keď je risotto uvarené, pridajte k nemu cuketu, hrášok, trochu jemne nasekanej petržlenovej vňate, jemne v hrnci premiešajte, skontrolujte, či je risotto dostatočne tekuté a krémové. Rozdeľte na tanier, ozdobte hoblinami parmezánu a ihneď podávajte!


Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Monika, super recepty tu mas a velmi krasna stranka! tento ideme prave vyskusat, snad sa podari, paaa, M

    OdpovedaťOdstrániť